Kulinarny sukces gospodyń z Dorbóz
Koło Gospodyń Wiejskich „Dorbozianki” z Dorboz w gminie Obsza zostało laureatem konkursu kulinarnego „EkoLogiczni – propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego”. Podczas kulinarnych zmagań, które odbyły się w czwartek 5 października w Centrum Turystyki Wiejskiej „Alicja” w Glinach w gminie Księżpol, gospodynie z Dorboz zdobyło uznanie jurorów za tarte pierogi i napój z zielonej pietruszki. Profesjonalne jury przyznało za nie drugą nagrodę.
W konkursie wzięło udział trzynaście podmiotów, a ich propozycje oceniali szef kuchni Rafał Włoch, właścicielka centrum turystyki Alicja Czarna i dyrektor Muzeum Ziemi Biłgorajskiej Marek Majewski. Stoisko „Dorbozianek” było pełne także innych przysmaków, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości.
Konkurs kulinarny towarzyszył konferencji podsumowującej projekt, realizowany przez Powiat Biłgorajski przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie. Jej głównym tematem była bioróżnorodność, a prelekcje wygłosili specjaliści z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska i gospodarki. W czwartkowym spotkaniu wzięło udział około 400 osób, w tym członkowie KGW, stowarzyszeń i organizacji społecznych, samorządowcy oraz dyrektorzy domów i ośrodków kultury z powiatu biłgorajskiego.